Classic Capsule Closet part I

Een wat..? Yes. Een Classic Capsule Closet. Je leest het goed. Wat dat is? Eerst even uitleggen hoe ik tot die CCC ben gekomen. 

ik heb er 46 jaar over gedaan om mijn stijl te ontwikkelen. Je kent het wel; terugkijkend op foto’s van 20 jaar geleden, schaam je je bijna voor wat je droeg. Die broek! Die make up? Haar! What was I thinking? Nou ja…ik heb daar in ieder geval wel last van als ik terugkijk in mijn albums. Toen paste het kennelijk in het modebeeld. Toch had ik het graag wat tijdlozer gewild.

in de afgelopen jaren ging ik van een ondefinieerbare stijl, naar bohemian naar steeds meer klassiek. Onder klassiek versta ik: rustige  kleuren (zwart, wit, grijs, beige en dan in al hun nuances), weinig kleur en fleur (is een smaakdingetje, ik hou er gewoon niet van) en geen grote, opvallende onderdelen in de stukken (wijde rokken, drukke prints enz.), aangevuld met eventuele ‘classic staple pieces’ die al jaren in zwang zijn vanwege hun karakteristieke print (bijvoorbeeld de Burberry ruit), vorm (de horsebit loafer van Gucci of de klassieke ‘saddle’ bag van Dior) of het merk an sich  (een tas van Chanel, een broche van Chanel of wat dan ook van dit iconische merk). Dat laatste hoeft natuurlijk niet.

Nu hoor ik je denken…’Ja, ja..als je flink wat geld besteedt aan die kostbare items..’, maar als je goed zoekt, zijn er altijd uitstekende replica’s te vinden van deze klassieke items bij de commerciële ketens. Denk aan een perfecte replica van de Chanel slingback..bij Dune koop je ze voor een prikkie. En niemand die zich afvraagt welke van de twee je nu aanhebt. Het zijn gewoon mooie schoenen punt.

Waarom die klassieke stijl, zul je je wellicht afvragen? Het afgelopen jaar heb ik veel tijd besteed aan het opruimen en opschonen van mijn kledingkast. Kledingstukken die al minstens 2-3 jaar onaangeroerd in mijn kast hingen heb ik weggedaan en naar de consignment store gebracht. Klaar voor ‘een tweede leven. Dat is duurzaam, wat belangrijk is, aangezien de kledingindustrie een van de meeste vervuilende is ter wereld.

Het opruimen zorgde er bij mij voor dat ik erachter kwam wat ik NIET draag en waarom niet. Te chique, te grote mouw, een lange, wijde boho jurk die ik nauwelijks aankan..Dat was een duidelijk signaal. Wat bleef er WEL hangen in mijn kast en waarom? Dat waren bij mij de cleane, eenvoudige  kledingstukken in de bovengenoemde kleurstellingen. Mooi in hun eenvoud. En de items zijn makkelijk onderling te combineren. Daarnaast zijn het items van mooie kwaliteit en fijne materialen. Denk aan cashmere, wol, leer en mooie katoen en zijde. Viscose draag ik kennelijk niet en suède is ook niet zo mijn ‘ding’. Ik besloot die kledingstukken als capsule basics te nemen en van daaruit verder te bouwen aan een klassieke, goed te combineren kast. Want dit draag ik en is dus geschikt voor mijn lifestyle.

Naast fijne materialen, rustige kleuren en makkelijk onderling combineerbaar, moet ik eerlijk zijn; wandelen in een boho jurk met gigantische mouwen, is voor mij praktisch gezien onhandig. Zeker met een jachthond van zo’n 35 kilo die ik moet uitlaten en uit zijn dak gaat als hij een kat ziet. Is best en gedoe met zo’n jurk, kan ik je vertellen. Dus lifestyle is ook een belangrijke pijler in je kledingkeuze.

Ouder worden speelt een rol. Sommige items ‘vallen’ af (althans voor mij). De minirok bijvoorbeeld. Een jeans met gaten. En…is heel persoonlijk hè? Maar los van wat niet meer kan, wat kan wel? Focus op wat je graag draagt (bijvoorbeeld wollen truien of zijden tops), welke materialen je fijn vindt, wat bij jouw leeftijd en lifestyle past. 

Voor bleef er in mijn kast over na de grote closetswipe? Dat waren mijn jeans (blauw, zwart en wit), witte bloesjes, oversized truien, blazers, leren broeken, panteritems en mijn klassieke schoenencollectie van loafers, sneakers en slingbacks. en dat werd mijn basis. Dit is wat ik draag! En vanaf daar…opbouwen!

in mijn volgende blog lees je daar alles over!

XOXO Anouk

@magnolia_styling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *