De Minaudiere

De wat? Ik hoor het je zeggen. De minaudière. Oftewel een clutch. Maar dan een niet-standaard clutch. En wat is ook alweer een clutch? Een clutch is een kleine handtas zonder riem, doorgaans in de vorm van een enveloppe die je draagt in je hand. 

Een minaudière is nét even anders. Het is een klein, stug metalen avondtasje, vaak in ovale, langwerpige of vierkante vorm en wordt gebruikt om bijvoorbeeld make up in te doen. De tasjes zijn vaak prachtig gedecoreerd met allerlei materialen. De betekenis van minaudière (een Frans woord) is zoiets als ‘charmant zijn’. De tasjes zijn er in allerlei vormen; planten, trompe l’oeil objecten, dieren, enzovoorts. 

Nu we eindelijk weer eens een avondje uit kunnen, na alle C-perikelen, is er wat mij betreft niets leuker dan je optutten en uit eten gaan. Of cocktails drinken, of borrelen met vrienden. Wat mij betreft vieren we het leven en gaan we over de top. Als ik uitga, maak ik er echt wat van. Ik trek iets moois aan, style mijn haar wat uitgebreider dan normaal en ik besteed extra aandacht aan mijn make up. Als styliste ben ik altijd bezig met kleding en accessoires en die zijn dan ook tip top in orde als ik op stap ga (vind ik zelf dan he). 

De minaudière is bij uitstek het tasje dat je kan vergezellen op zo’n avondje uit. De minaudière is vaak een feestelijk tasje. Een sieraad. Vaak is het versierd met stenen, parels of strass. Een van de eerste minaudières is ontworpen door het juweliershuis Van Cleef en Arpels in 1933 geïnspireerd op de toenmalige socialite en kunstminnende Florence Jay Gould. Zij stopte als eerste al haar ‘wereldse bezittingen’ met een attitude van ‘je ne sais quoi’ in het metalen ‘kistje’ dat ze bij zich droeg tijdens haar avonden uit. Het Huis Cartier begon deze ‘vanity cases’(ofwel beauty cases) te verkopen en het werd een regelrechte hit.

Door de jaren heen bleek de minaudière een ware kameleon en paste zich qua uiterlijke verschijningsvorm aan, aan de tijdgeest waarin werd geleefd. Roaring twenties, art déco periode, voor elke periode was er een passende minaudière.

De materialen waar de minaudière van werd gemaakt (zeker in de begindagen van deze tas) waren bakeliet, metaal en lak. Dure grondstoffen en dus waren er niet veel ontwerpers die zich bezighielden met het produceren van dit soort tassen. Later in de jaren ’70 ging men experimenteren met acryl, later hout en plexiglas, kwamen er rieten minaudières, stoffen minaudières. Kortom, er is heel veel keuze op het gebied van dit bijzondere tasje. En over smaak valt niet te twisten. Met dit tasje kun je nou echt je personality laten zien! Wil je een super glamour statement maken? Kan! Wil je funny en playful? Kan! Wil je strak en clean, ook daar zijn prachtige minaudières bij te vinden. Voor elk wat wils.En ook in de hedendaagse tijd zien we de minaudière steeds vaker ook op straat. Waar streetstyle een stroming is geworden in het hedendaagse fashion landschap, zie je dat influencers en modellen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *